Софийската опера влезе в галактиката на големите и престижни

...
  Софийската опера влезе в галактиката на големите и престижни
Коментари Харесай

Седмо гостуване на Националната ни опера в Япония


 

Софийската опера влезе в галактиката на огромните и влиятелни международни оперни центрове, гостуващи в Япония, страната с най- огромен музикален пазар. Така  и нашият народен оперен спектакъл мощно завоюва с постоянни гастроли Страната на изгряващото слънце и още веднъж през октомври т.г. , за седми път, ще показа едни от най-успешните си постановки „ Турандот ” от Пучини и „ Кармен ” от Бизе.

Големият интерес към гастролите на Софийската опера е от страна освен на хилядната аудитория, която към този момент постоянно чака с неспокойствие българите, само че е била почетена и от Императорското семейство, което посещава спектаклите  още в първия гастрол на Операта ни и показва персонално възторга си в среща с режисьора Пламен Карталов. Той е спечелил доверието на японската импресарска агенция  и по този начин открива с постановките на " Джоконда " и " Турандот " пътят на Националната опера към Япония.

Отлични са усещанията и оценките и на феновете, както и на музикални критици, импресарии и на политици, записани пред камерата на телевизионна журналистка Даниела Кънева за Българска национална телевизия. Можем да се гордеем с мненията им:

„ Гостуването на Софийската опера в Япония е доста значимо събитие. Изключителен спектакъл, един от най-хубавите в света ”.

„ Софийската опера не се уповава  единствено на фамозната магия на българските гласове, а има гения и капацитета да бъде един от първите оперни театри в света – актуален спектакъл, органично вплел в едно певческо майсторство, оркестър, хор, музикално управление и постановка, която трансформира всички на сцената – и солисти, и хористи, и статисти в артисти. Те освен пеят до съвършенство партиите си, само че и играят – както във всеки трагичен спектакъл. ”

„ Софийската опера отстоява своята артистична и музикантска еднаквост и е един актуален оперен спектакъл с многопосочно влияние върху публиката. ”

„ Много можем да научим от постановката на „ Джоконда ”, за първи път  играна в Япония ”.

„ Турандот ” е с иключителни гласове. Оркестърът е доста добър. Сцената е доста ефектна, органично смесен театър ”.

В първите и последващи гастроли на Софийската опера са взели участие Гена Димитрова, Ана Томова- Синтова, Никола Гюзелев, Владимир Стоянов, Кирил Манолов, Костадин Андреев, Камен Чанев, Бойко Цветанов, Мария Белчева, Мартин Илиев, Радостина Николаева, Цветана Бандаловска, Мариана Цветкова, Бисер Георгиев и още доста други звездни български гласове от  трупата на Софийската опера.

Голям е броят и на постановките представяни до в този момент в Токио, Осака, Нагоя, Фукуока, Хирошима и други японски градове, чиято аудитория още помни: „ Джоконда ” от Понкиели, шедьоврите на Пучини „ Турандот ”, „ Бохеми ”, „ Тоска ” и „ Джани Скики ”, Вердиевите „ Отело ”, „ Бал с маски ” и „ Риголето ”, „ Селска чест ” от Маскани, „ Княз Игор ” от Бородин и други

На въпрос на публицист към Николас Пейн - шеф на интернационалната асоциация „ Опера Европа “, членове на която са 187 оперни компании от 42 страни, в това число и нашия спектакъл, по какво Софийската опера се отличава от западните оперни театри, той отговоря: „ Тук има нещо, което в множеството западни театри е изгубено. Чувството за отбор, за екип. Вашата опера има еднаквост. Докато западните опери, които наемат за спектаклите си артисти от целия свят, от ден на ден се уеднаквяват. Кажете, къде другаде по света може да бъде подложен целият „ Пръстен на нибелунга “ с напълно народен състав? “

 

В тазгодишния седми подред японски гастрол, импресарската организация е избрала две постановки за единадесет спектакъла. Това са „ Кармен ” от Бизе и още веднъж за трети път „ Турандот ” от Пучини. В основните функции ” вземат участие единствено български актьори: Надя Кръстева, Камен Чанев, Гергана Русекова, Костадин Андреев, Даниел Дамянов, Радостина Николаева, Бисер Георгиев, Светозар Рангелов, Веселин Михайлов, Таня Иванова, Габриела Георгиева, Атанас Младенов и други Диригенти са Кеатаро Харада и Григор Паликаров.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР